A Nyitva című magyar filmet elsők között volt szerencsém megnézni a családias hangulatú Fontana moziban. Legnagyobb meglepetésemre Nagypál Orsi harmincasokról szóló játékfilmjére az idősebb korosztály is kíváncsi volt. A moziban alig-alig akadt harminc-negyvenes, a nézőközönséget a hatvan pluszosok alkották. A film után egy hetven környéki házaspárral eszmét is cseréltünk.

De nem spoilerezném el a beszélgetést. A történet tipikus, a már jó ideje együtt lévő pár szeretné egy kicsit feldobni és színesíteni a kapcsolatot. Az előzetes önfeledt szórakozást ígér, szókimondó stílusban, általam kevéssé ismert színészekkel. A főszereplőnőben (Radnay Csilla) megfogalmazódik a kérdés, hogyan tehetné újra vággyal telivé a megszürkült kapcsolatot. Vagy tényleg el kell fogadni, hogy egy idő után ez a normális állapot? A témát feldobja, hogy Fanni anyakönyvvezetőként dolgozik, Bálint (Kovács Lehel) pedig urológus. Mindkét szakma ontja a poénokat, ami az alapvetően komoly kérdést feszegető filmet közelebb hozza hozzánk.

Hőseink minden lehetséges eszközzel igyekeznek feldobni szexuális életüket, elmennek swinger klubba, beszervezik Szandrát (Péterfy Bori) az édeshármasba. :) Szandra tanácsára külön-külön is kalandozni kezdenek, borítékolható a végkifejlet. Innentől már szinte mindenki magára ismerhet, ugyanazokkal a problémákkal küzdünk naponta, mint a főhősök. Kevésbé vidám, ahogy a kapcsolat alakul.

* forrás internet

Mindkét szereplő kicsit balfék, kedves figura. Míg Bálint peches, addig Fanni a naiv rácsodálkozó, az a tipikus bármelyikünk szomszédja, az átlaglány. Mégis ő az, aki merészebb. Új dolgokat próbál ki, amit később lehet megbán, de ő az, aki képes változtatni is. A barátok, ahányan vannak, annyiféleképp asszisztálnak a válságba forduló kapcsolathoz, pont, mint a rokonok. Nem árulom el, mi a film vége, érdemes megnézni.

Nagyon mai, nagyon magyar, nagyon tipikus, mindenkinek ad útravalót.

És ahogy az idős házaspárral beszélgettünk a film végén, meggyőzött, hogy minden korosztálynak tud újat mondani. A vetítés alatt a poénokon mindenki egyöntetűen nevetett, kifelé jövet pedig élénk társalgásba bocsátkoztak a nézők. A házaspár nyitottan közelített a filmhez, elmondták, hogy bár nem az ő generációjuk problémáját tárgyalja, de minden kapcsolat egyedi és ahhoz,  hogy megértsük a működésüket, ismerni kell az egészet és odafigyelni egymásra. Toleránsnak lenni és elfogadni az újításokat is. Addig, míg mindkét félnek jól esik.

Hát ez a tanulság! Nálam 9 pontot ért a film.

 

Szerző: Berill Shero  2018.11.10. 20:07 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr6014341665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása