2023 májusában négy alkalommal mutatják be Kiss Stefán Mónika rendezésében készült Memento mori - A váci legenda című játékfilmet, melyet volt szerencsém megtekinteni.

Mielőtt a filmre rátérnék egy kis kitekintő a váci múmiákról.

1994-ben a Fehérek templomának helyreállítási munkái során egy elfalazott lejáratra bukkantak a mesterek. A százötven évvel korábban lefalazott kriptában 262 koporsót találtak, a csontkamrában pedig további 40 elhunyt személy maradványát. A színes, díszes koporsók többsége jó állapotban maradt fent. Korábban a kriptát csak a domonkos szerzetesek használták, de 1731-től világi polgárokat is temettek bele, egészen 1808-ig (más források szerint 1838-ig), míg lefalazták a bejáratát és szép lassan feledésbe merült. A kriptában uralkodó különleges klímának köszönhetően a tetemek mumifikálódtak és egyben maradtak. Tudomásom szerint ilyen leletegyüttes nincs másutt a világon.

p306-3.jpg

forrás: internet/Tragor Ignác Múzeum oldala

A leletek megtekinthetők a Váci Tragor Ignác Múzeumban, ahol többek közt üvegkoporsóban látható egy csecsemő, egy szabómester és egy polgárasszony, eredeti viseletben.

memento-mori-az-egyik-mumifikalodott-test.jpg

forrás: internet/Tragor Ignác Múzeum oldala

A Memento mori című film időutazásra hívja a nézőket, hiszen egyszerre játszódik a 18. és a 21. századi Vácon.

A bemutató fényét emelte, hogy előtte néhány szóban Kiss Stefán Mónika producer-rendező mesélt a film megszületésének körülményeiről, majd egy rövid werkfilmet láthattunk arról, hogyan készült a produkció.

Az egyik különlegessége, hogy a rendező kellő érzékenységgel közelített a témához, archeológusokkal dolgozott együtt, nem sajnálta a kutatómunkára az időt, a forgatókönyvhöz a tudományos kutatásokat is felhasználta. Minden szavából érződött, hogy mennyire szívügyének tekintette Kiss Stefán Mónika a film elkészültét, ahogy az is: beleszeretett a városba és az itt élőkbe. Nem ismeretterjesztő mű született, hanem egy szórakoztató kalandfilm, mégis gazdagon ellát minket információkkal. A cselekmény ugyan fiktív, mégsem érezzük kitaláltnak. Szórakoztatva kapunk új ismereteket. A párhuzamosan futó szálak a jelenben egybeérnek, végig feszes a cselekmény, tökéletesek a képek. Az ékszerdobozként tündöklő város méltóságteljes díszlete a történetnek. A statisztaként feltűnő váci polgárokon látszik, hogy élvezték a forgatás minden percét, boldogok attól, hogy részesei lehettek egy ilyen produkciónak. A stáblista bővelkedik nagy nevekben, mint például Reviczky Gábor, Trokán Nóra, Adorjáni Bálint, Kamarás Iván és Balázs Andi, hogy csak párat emeljek ki.

A bemutató után megkérdeztem a rendezőtől, a mostani négy alkalmat követően hol találkozhatunk a Memento Morival. Azt a választ kaptam, hogy egyelőre fesztiválokon népszerűsítik a filmet, illetve tárgyalás alatt van a televízióban történő bemutatása. A blog írása közben jött a hír, hogy a 10. Savaria Filmszemlén első lett a film!!! Így itt is gratulálok Kiss Stefán Mónikának! <3

342703901_571424441761893_7619406158649566107_n.jpg

fotó: Kiss Stefán Mónika (saját)

Személy szerint én nagyon szurkolok, hogy mihamarabb viszont láthassuk a tévében! Azt gondolom, ez a film nemzetközi porondon is megállja a helyét, remélem felismerik benne a lehetőséget és a páratlan kincset, mely országunk hírnevét hivatott öregbíteni!

Aki még szeretné megtekinteni, két alkalommal megteheti, csak regisztrálni kell hozzá. Információk itt!

Szerző: Berill Shero  2023.05.14. 19:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr1518121446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása