A mai könyvajánlóm rendkívüli lesz, mert nem két-három könyvet hoztam, hanem mindjárt hatot.  Stieg Larsson Millenium sorozatának minden egyes darabja remekmű. Aki látta a Tetovált lány című filmet és tetszett neki, az mindenképp olvassa el könyvben is. Egészen más élményt ad. Jöjjön tehát hat briliáns krimi, ami kihagyhatatlan a műfaj kedvelőinek.

Az író sajnos nem élhette meg könyveinek sikerét, a tíz kötetesre tervezett műből három készült el, viszont nem maradtunk könyvek nélkül, a megkezdett témát David Lagercrantz vitte tovább. Tollából újabb Lisbeth Salander történetek kerültek ki. Engem már csak azért is érdekelt, mert Larsson tetovált lánya annyira zseniális volt, hogy attól féltem, ezt a szintet nem tudja más megugrani. De sikerült.  Olyannyira, hogy ha  a szerző megjelölése nélkül olvasnánk a könyveket, nehéz lenne megmondani melyiket, ki írta.

A történetek különállóak, de a karakterek élete, a szereplők jellemének változása mégis úgy a legjobban nyomon követhető, ha a megjelenés sorrendjében olvassuk a műveket.

A TETOVÁLT LÁNY(2005)

A történet középpontjában egy antiszociális, briliáns elméjű,  tetovált hacker lány, Lisbeth Salander és egy oknyomozó újságíró, Mikael Blomkvist áll.  Henrik Vanger, az agg milliárdos minden évben egy bekeretezett, szárított virágot kap a születésnapjára, egy rejtélyes feladótól. Az ajándék unokatestvérének eltűnt lányára, Harrietre utal, a férfi ezért feltételezi, hogy az annak idején vélhetően bűncselekmény áldozatául esett  lány  gyilkosa szórakozik vele. Az évek óta tartó nyomozás akkor vesz új irányt, amikor a férfi felfogadja az állás nélkül maradt, de kellően rámenős újságírót, Blomkvistet. Az újságíróra egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője áll rá, kiderítve róla mindent és mások sem bízhatnak benne, hogy Lisbeth előtt bármi rejtve marad. 

Ahogy a sorozat többi része, ez sem hagyja lankadni a figyelmünket, a mozaikdarabok apránként kerülnek a helyükre.

A LÁNY, AKI A TŰZZEL JÁTSZIK (2006)

A szókimondásáról ismert folyóirat, a Millenium egy tényfeltáró riportra  készül. De vajon a prostitúcióra kényszerített fiatal, külföldi lányok hogyan kerülnek Svédországba? Kik veszik igénybe a szolgáltatásaikat? Neves, befolyásos emberek? Kik a futtatók? Egyeseknek érdeke fűződik hozzá, hogy nevük kimaradjon a cikkből. A korábban megismert Lisbeth Salander tudomást szerez a tervről Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele egy, az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe és hajtóvadászat indul ellene. A rendőrségen kívül mások is keresik, de ha valakit, hát őt nem könnyű elkapni. 

A KÁRTYAVÁR ÖSSZEDŐL (2007) A KRIMI

Az öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Kórházban ápolják, amikor egy szűk kör szervezkedni kezd, hogy egyszer és mindenkorra eltűntessék, Mikael Blomkvisttal együtt. A tét hatalmas: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvényszegéseket követtek el. Rendőrök, újságírók, közhivatalnokok, titkos ügynökök válnak ellenséggé vagy épp szövetségessé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet botránnyal fenyegeti. Ezután a kötet után lép színre az új szerző, a hazájában közismert író, újságíró, akit a svéd kiadó kért meg a folytatás elkészítésére.

51rrdz4abyl_ac_uf1000_1000_ql80.jpg

forrás: internet - Stieg Larsson: A kártyavár összedől

DAVID LAGERCRANTZ: AMI NEM ÖL MEG (2015)

Mikael Blomkvist felett állítólag eljárt az idő. Mégis Frans Balder professzor, a mesterséges intelligencia kutatásának elismert szaktekintélye azzal hívja fel, hogy döntő jelentőségű információ van a birtokában az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségről. Kiderül, hogy kapcsolatban áll egy kiváló hackerrel. Az újságíró reméli, hogy végre itt a várva várt címlapsztori, amelyre nem csak neki, de a Milleniumnak is nagy szüksége van. Lisbethnek pedig itt is megvan a maga küldetése.

MINT AZ ÁRNYÉK (2017)

Ebben a regényben Lisbeth a büntetését tölti a Flodberga női börtönében és igyekszik kimaradni a foglyok közti konfliktusból. De a bajok így is megtalálják, amikor védelmébe veszi az egyik fiatal bangladesi nőt. Egyenesen a börtönt uraló maffia fejével, Benitóval kerül összetűzésbe. Holger Palmgreen, Lisbeth korábbi gyámja meglátogatja a lányt a börtönben és olyan dokumentumokat mutat, amik más megvilágításba helyezik a hatósági túlkapásokat, amelyeket a lánynak gyerekkorában kellett elszenvednie. Lisbeth Mikaelhez fordul segítségért. A nyomok egy tőzsdeügynökség társtulajdonosához vezetnek. De hogy függ összeg Lisbeth és a jómódú pénzügyi szakember múltja? Mit tehet a lány Benitóval és a bandájával szemben? Ezekre a kérdésekre keresi a könyv a választ.

A LÁNY, AKI KÉTSZER ÉLT (2019)

Hajléktalan férfi holttestére bukkannak egy stockholmi parkban. A hatóságok szerencsétlenségnek vélik a halálesetet, de az igazságügyi orvosszakértőt nem hagyja nyugodni az ügy, ezért ahhoz a Mikhael Blomkvisthoz fordul, akinek a telefonszáma a halott zsebében volt. Vonakodva kezd nyomozni, kideríti, hogy a hajléktalan többször emlegette a svéd védelmi minisztert nyilvánosan. Igaz-e, amit róla mondott, vagy csak egy elborult elme szüleménye? Mi köze ehhez a kormánynak? Lisbethtől kér segítséget, aki Moszkvába utazott, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljon a testvérével, Camillával. Ez a könyv a „tetovált lány” sorozat utolsó része. A politikai botrányok, hatalmi játszmák, az orosz trollgyárak által manipulált gyűlöletkampányok világát tárja elénk, miközben az is kiderül, mit tartogat a sors Mikaelnek és Lisbethnek.

Ha egyszer elkezdi az ember, nem tudja letenni őket!  Ajánlom azoknak, akik könnyed kikapcsolódás mellett elgondolkodtató olvasmányra vágynak.

megjegyzés: A cikk korábban egy netes portálon is megjelent.

Szerző: Berill Shero  2023.06.07. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: Könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr6318134896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása