Igazán nem is értem, hogy mi miatt találnak meg az ilyen típusú, elgondolkodtató filmek és könyvek.

Elsőre az döbbentett meg, hogy a televízió délutáni időben tűzi műsorra, holott az elejétől tele van erotikus jelenetekkel, sőt egy alkalommal a férfi főszereplő nemi szervét is láthatjuk. A női mell mutogatása már "természetes".

De vissza a történethez. Vonatkoztassunk el a holokauszttól, nézzük a száraz tényeket. Egy tizenöt éves fiúcska beleszeret a kétszer annyi idős nőbe, akivel egy nyár erejéig szexuális viszonyt is folytat. Kettejük kapcsolatát az erotikán túl a könyvek szeretete jellemzi. Az ifjú rendszeresen klasszikusokat olvas fel a nőnek. Szabad-e ítélkeznünk? A nő pedofil-e? 1958-ban elfogadott volt-e egy ilyen jellegű kapcsolat?

Majd jó pár évvel később jön a pofon. A fiú immár joghallgatóként találkozik újra a nővel, élete szerelmével egy bírósági tárgyaláson. A nőt hosszú évekre elítélik.

A kamasz férfivá érik, s egész életére kihat a nővel folyatott korábbi viszonya. Meg lehet-e bocsátani a múltat? Hogyan alakít a tudás/nem tudás? A férfi főszereplő nem függetlenítheti érzéseit a háború bűneitől. Filozofálgatásra késztető, vajon mi mit éreznénk, ha a szerelmünkről az derülne ki, hogy háromszáz ember haláláért felelős? A kérdés adott: hol ér véget az ember és hol kezdődik a bűn?

Akit érdekel, nézze meg:

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-felolvaso-the-the-reader/event-tv-78297421/movie-98931#video-919002

 

Szerző: Berill Shero  2018.01.31. 20:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr7013608479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása