Réti László Megölni Telekit című könyve a történelmi krimi kategóriában az író első műve. Mai könyvajánlómban tehát egy igazi csemegét hoztam nektek. Nem árulok zsákbamacskát, ha Réti Lászlót a hazai krimiirodalom top szerzőjének nevezem. Elfogult vagyok. Minden írása zseniális. Nincs ez másképp a Megölni Telekit című regényével sem. 

pixa.jpg

forrás: Pixabay.com

Réti Lászlónak ez az első történelmi krimije, de biztosan nem ez lesz az utolsó. Eddig megjelent műveiről és a íróról a vastagított részre kattintva tájékozódhatsz. A szerző érzékeny témához nyúlt, hiszen Teleki Pál alakja roppant megosztó. Ahogy már megszokhattuk, sosem foglal állást egyik vagy másik oldalon. Bár a mű címe az, hogy Megölni Telekit, a miniszterelnök mégsem főszereplője a regénynek. A hátteret és a korrajzot teszi kifinomultabbá. 

1941 márciusában az ország háborúra készül, a németeknek már nemet mondtunk, de hányszor lehet még megtenni. Ki lehet-e maradni az újabb világégésből? A nagypolitika mellett a fővárosi detektívek is munkálkodnak. Több gyilkosság történik egymás után, a szálak kibogozására Debrődy Károly felügyelőt kérik fel. Feladatai elvégzését nem könnyíti meg a főkapitány sem.  Nyakába varrja a miniszterelnök védelmét.

Debrődy gróf igyekszik mihamarabb feladatai végére érni, de nehezítő körülményként életében először szerelmes lesz. Közben Berlin figyeli a magyarokat és hazánkba küld egy specialistát, Max Ringét, azzal, hogy készüljön fel és ha Hitler úgy dönt, cselekedjen. Vajon Debrődy vagy Ringe győz? Egyikőjük mindenképp vesztesen kerül ki a történetből. Nem spoilerezem el, hogyan alakul a történet.

A regényt élvezet volt olvasni. Nagyban hozzájárult ehhez az alapos kutatómunka, ami az író munkásságára jellemző. Nekem nem volt más dolgom, mint élvezni a történetet. Filmszerűen zajlottak az események, láttam magam előtt. Remélem egyszer viszontláthatjuk a történetet játékfilmen is. Teleki halálát övező misztikum kiváló regényalap, ezt használta ki Réti László jó érzékkel. Annak ellenére, hogy tudjuk mi volt a végkifejlet a valóságban, ez olvasás közben egyáltalán nem zavart.

lira.jpg

forrás: Libri

Az elején a prológus véres képsorai döbbentettek meg, kíváncsian vártam, hogyan kapcsolódik majd az esemény Telekihez. Nem kellett csalódnom, erre is választ kaptam. A könyvet nem nevezhetjük történelemkönyvnek, inkább tényeken alapuló szórakoztató irodalomnak. Viszont ezzel együtt Teleki figurája emberi, dilemmái valóságosak, a korra jellemző adott szó és becsület kardinális kérdés az életében. A vívódások, a magánéletbeli és a kormányban fennálló nézeteltérések felőrlik, döntenie pedig neki kell. Drámai ívet ír le, remekül megrajzolt karakter. A politikusok csatározásai ma is pont ilyenek.

Debrődy egy elmeorvos és egy patológus segítségével próbál a végére járni, mi lehet a közös egy egyetemi professzorban, egy magyar királyi ügyészben, egy rendőrtisztben, egy ügyvédben és egy sofőrben. Illetve mi köti őket a miniszterelnökhöz. Debrődy kicsit bohém, mégis roppant eszes figura, hasonlít Cameron Larkinhoz. A régi budapesti miliőben remekül eligazodik, az ő szemén keresztül mi is sok helyre nyerünk bepillantást.

Max Ringe számító, hidegvérű profi, a két ellentétes póluson mozgó férfi macska-egér harca feszültséggel teli, a regény sava-borsát adja Debrődyvel való csatározásuk. Ringe-t nem szerettem, de értettem a működését és színessé teszi a történetet.

A női szereplő titokzatos, vadító, az erotikával teli jelenetek nekem nagyon tetszettek, bár talán fura lett volna abban a korban olvasni ezeket a sorokat. Annak kifejezetten örülök, hogy a befejezés nem rózsaszín lett, a végére került még egy csavar és ahogy megszoktuk Rétinél minden a helyére került.

És már megjelent az író következő regénye, Vakond címmel. 

megjegyzés: A cikk korábban egy netes portálon is megjelent.

Szerző: Berill Shero  2023.06.28. 20:45 Szólj hozzá!

Címkék: Könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr8818148776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása