Ha megkérdezném, szerintetek van-e esélye a bringásnak túlélni a kamionnal való ütközést, tuti azt mondanátok, hogy semmi esélye nincs. Vagy ha mégis túléli, akkor egy vegetáló, emberi roncs marad belőle.

2024.02.07-én majdnem végzetes tragédia történt.

De ne szaladjunk ennyire előre. Jöjjenek a tények és a számok.

Adva van egy férfi, aki bár ötvenöt éves, legalább egy tízest letagadhat. Nem hiába, mindig aktívan élt, testnevelő tanárként a mozgás az élete. Triatlon versenyzőként tíz alkalommal teljesítette az Ironman távot (3,5 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás), melyből szerelemként a kerékpározás maradt meg. Gyakran bringával megy a Nógrád megyei faluba, Nőtincsre, ahol a testnevelés tanítás mellett a 6. osztály osztályfőnöke is. Emellett lakóhelyén, Vácott sokan onnan ismerik, hogy alapítója a minden évben megrendezésre kerülő Mészkőember, Légrádi Béla emlékversenynek. 2023-ban magam is részt vettem a megmérettetésen, melyet idéntől a Superior Racing Team rendez. A 20. évfordulón a verseny megálmodója bejelentette, hogy búcsúzik, de versenyigazgatóként a jövőben is asszisztál majd a futamoknál.

417704383_3586429444940890_103427336387829116_n.jpg

forrás:https://www.facebook.com/photo/?fbid=3586429451607556&set=pcb.2813180855487298/

Hogy mit érdemes még róla tudni? Tanérként remek programokkal gazdagítja a diákéletet, többek közt korcsolyázni vitte idén is az osztályát. Emellett kikapcsolódásként fával dolgozik. Keze közül csodás alkotások kerülnek ki, hol egy fürdőszoba berendezése, hol egy szaletli.

Eddig talán semmi különös nincs a történetében. A kerékpárversenyzők közúton edzenek, a legtöbbjük sérülések és balesetek nélkül teker. Amatőr szinten több mint harminc éve versenyzik, lábaiban több tízezer kilométer van és rutin a közlekedésben.

Aztán eljött az idei február. Somoghy Attila (Soma) az egyik szokásos edzőkörútját rótta, amikor megtörtént minden bringás rémálma, elütötték. Nem is akármi, egy kamion gyűrte maga alá és vonszolta több tíz méteren át, mire megállt. Életveszélyes állapotban került kórházba, ahol négy napi altatás után arra tért magához, hogy a jobb lábát amputálni kellett.

Az emberek ilyenkor szokták feladni. Magukba zuhannak és nem tudják elfogadni a megmásíthatatlan tényt, hogy a korábbi életük véget ért. Nem akarnak szembenézni azzal, hogy egy új kezdet előtt állnak.

El sem tudom képzelni milyen lehet felébredni úgy, hogy az álmaid egy perc alatt semmivé lettek. Többé nem tudsz járni, kerékpározni, kosárlabdáért ugrani, korcsolyázni, vagy épp testnevelés órát tartani.

Aki azt mondja, hogy ez fejben dől el, annak igaza van. Csak az nem mindegy, mennyi idő alatt és mire jutsz magaddal. Soma fantasztikus ember. Igazi hős, nem Mészkő, hanem Gránitember. Egy hónappal a baleset után a rehabilitációról már szoba kerékpáros videót posztol, ahol egy lábbal, nyeregből kiállva, mosolyogva teker. Hányan tudnák ezt utána csinálni?1711229121909.jpg

fotó: Somoghy Attila

1711229121886.jpg

fotó: Somoghy Attila

Ha nem ismerném személyesen, akkor is lélekig hatolna, ahogyan a balesethez áll. Példaértékű a szívóssága, a kitartása. A nevével fémjelzett versenyt idén március helyett ősszel rendezik meg, ő pedig titkon reméli, hogy addigra egy új protézissel simán megmászhatja szeretett Naszályát. Teljes életet szeretne élni, a gyerekek szeretik, visszavárják, ahogy a rengeteg kerékpáros ismerős, barát is, szeretné újra nyeregben látni. 

Kedvenc kerékpár szervizében a fiúk gondjaikba vették a biciklijét, a Crazy Biker's csapata is ezer szállal kötődik hozzá, jótékony tekerést szerveztek a részére és ha másról nem jutna eszükbe, az üzletbe lépve az általa készített munkapultja fogadja a betérőt.

A teljes életnek egyelőre anyagi akadálya is van, nem csak megfelelő protézis szükséges, bár  sokan összefogtak és támogatják különböző fórumokon. Segítségkérő üzenete huszonnégy óra leforgása alatt meghozta az eredményt, összejött a kért összeg. Bővebben itt olvashatsz róla

A Superior Racing Team szervezőcsapata egészen a Mészkőember verseny napjáig, azaz 2024.10.19-ig fogadja a támogatásokat az alábbi elérhetőségen:

Favorit Kerékpáros Klub Alapítvány

Bankszámlaszám: 10300002-13450937-00014904

Kérjük a közleménybe beírni, hogy: Somoghy Attila támogatására

A protézis az út első komolyabb mérföldköve, a  Superior pedig egy új sisakkal is megajándékozta, de a teljes élethez még sok-sok támogatásra szükség van.

Ha már sisak... Attila sisakja életet mentett. A fotóhoz nem hiszem, hogy kell kommentár. Ám egy jó tanács, azért mégis: Kerékpáron viseljetek mindig sisakot! 

1711229121862.jpg

fotó: Somoghy Attila

HAJRÁ SOMA, VÁRJUK A GYÓGYULÁS FOLYAMATÁRÓL A BESZÁMOLÓKAT!!!

Szerző: Berill Shero  2024.03.27. 19:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr1718362579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása