Karsai Dániel

Nem egy név: fogalom

Nincs, aki ne ismerné a történetét.

Sokunk szemében hős. Pedig sosem akart az lenni.

Jóképű, sármos, sportos, intelligens. Megakadt rajta a nők szeme. Két évvel ezelőttig. Most is megakad rajta az emberek szeme, de már egészen másért.

karsai1.jpg

forrás: internet

Én a bejegyzése miatt figyeltem fel rá:

„POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni?

Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg.

2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni.” 

*részlet Karsai Dániel facebook bejegyzéséből a teljes szöveg itt olvasható, lentebb görgetve.

Mindegy, hogy hány éves az ember, a halál mindig jelen van az életében, csak épp nem mindegy milyen módon. Fiatalon legyintünk, hogy nincs itt az idő, csak az idősek halnak meg. Aztán később, ahogy mennek el mellőlünk az emberek, meg-megállunk, majd napirendre térünk felette és folytatjuk az életünket. Jobb esetben talán  odafigyelve, néhány dolgot másképp intézve.

A fenti bejegyzés szíven ütött. Nem csak amiatt, hogy egykorúak vagyunk, vagy azért, mert akár ismerhetnénk is egymást, hanem a keresetlen őszintesége miatt.

Magyarországon a halál kérdése tabusítva van, de az alkotmányjogász élete és ügye mégis sokakat foglalkoztat. Jó, hogy felvállalta és kiáll az életvégi döntések szabályozásának ügyében. Hiszen ez nem önös érdek csupán, hanem minden állampolgárt érint.

Világos párbeszédek, logikus érvelések és indulatmentes kommunikáció jellemzi minden megnyilvánulását. Ezért is felnézek rá. El sem tudom képzelni, milyen lehet úgy élni, hogy a teste apránként cserben hagyja, az alapvető szükségletek kielégítéséhez is segítségre van szüksége.

karsai2.jpg

forrás: internet

Nem tudom, hogyan lehet az elkeseredettségből és kilátástalanságból úgy felállni, hogy erőt képviselve mutassa meg magát és az ügyét a világnak. Tudom, kért segítséget szakemberektől, ami szerintem az első fontos lépés, de akkor se lehetett egyszerű. Sajnáltatás és önsajnálat helyett küzdjön, támogassa sorstársait akkor is, ha tudja, nem biztos, hogy megéli a megnyugtató befejezést. Fontos gondolat tőle, hogy helyén kell kezelni a betegséget és a haldoklót is.

Utoljára január 5-én nyújtott be észrevételt, majd találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel. Egy ország figyeli, merre vezet az útja. Betegsége rávilágít arra a fontos kérdésre, hogy jogunk van-e dönteni arról, meddig és milyen minőségben szeretnénk élni. Maximálisan igazat adok neki abban, hogy amikor már méltatlan körülmények közt vegetálunk: legyen választási lehetőség.

2021-ben barna öves vizsgát tett ju-jitsuból, most meg már alig tud mozogni. Épp tegnap hallgattam-néztem a vele készült legfrissebb interjút, ami a wmn.hu oldalán beágyazott youtube linken teljes egészében megtekinthető.

Nézem a felvételt: a tőle megszokott módon, maníroktól mentesen kommunikálni, de látszik: rosszabbul van, mint eddig bármikor. Megdöbbentő látni, hogy a betegség mennyire nem válogat és hogyan eszi meg szép lassan a szervezetét. Stephen Hawking a diagnosztizálást követően még ötvenöt évet élt, az ALS egyik lassú lefolyású változata támadta meg a szervezetét, de Karsai Dánielnek nincs ennyi ideje.

Jó lenne, ha még időben döntést hoznának az eutanázia kérdésében. Jó lenne, ha azokat, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, hagynák úgy elmenni, ahogy ők szeretnék. Akkor, amikor ők szeretnék.

Tiszta szívből remélem, hogy még dr. Karsai Dániel életében megszületik az ezt támogató döntés. Nem csak miatta, mindannyiunk miatt!

Szerző: Berill Shero  2024.01.21. 19:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr1618307363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása