Minden a levelekkel kezdődött, a rég feledésbe merült családi levelekkel. A papírra vetett  üzenetek által bepillantást nyert a szerző a férje családjának múltjába. A levelek aztán megelevenedtek és így született meg ez a könyv. Pap Éva És újra felkel a nap című könyvéről írtam.

Az 1930-as évek Szabadkán

Elsőkönyves szerzőnek lenni nem könnyű. Bármilyen regiszterben alkot is az író. Ha éppen romantikus történeteket ír valaki, akkor talán még nehezebb dolga van, hiszen jobbnál jobb romantikus könyveket talál az ember. Pap Évának viszont sikerült, hiszen történetével nemcsak a magyar könyvpiacot, hanem a Vajdaságot is meghódította.
A történet az 1930-as években, Szabadkán játszódik. Az a jó történet, melynek sorai és képei sokáig a fejünkben motoszkálnak, mondja Szabó Magda. Bár ebben a történetében nem minden szereplő fiktív, viszont ha az ember egy picit keresgél, akkor bizony talál olyan helyszíneket, melyeket  ma is megtalál.

Minden a levelekkel kezdődött

Minden a családi levelekkel kezdődött, mondja a szerző, melyek aztán megelevenedtek és Éva képzeletében regénnyé formálódtak. A könyv érdekessége, hogy a megjelenés előtt már elég sok részletet, érdekességet tudhattunk meg a történetről.  Vajon mitől fog minket meg egy történet? Talán mert olyan témákról ír a szerző, amelyekkel az olvasók könnyen tudnak azonosulni vagy megérinti a lelküket?  Ez a könyv talán pont ilyen.

content.jpg

forrás: internet

A történet szálai

A történet hétköznapi bekezdéssel indul. Eszti cipeli a házassága és nevelőapjától átvett vendéglő terheit. A fiatal nő tele van tervekkel, gyerekeket szeretne, de az álmai szétfoszlanak, mikor a férje, Stevan megsérül egy vadász balesetben.

Bár házasságuk meginog, ők ígéretet tesznek, hogy soha nem hagyják el egymást. A baleset megváltoztatja az életüket. A tragédiák sora ezzel még nem érv véget, hiszen feltűnik az életükben  egy harmadik, egy új szerelem.  A férj nem tehet mást, tudomásul veszi a kapcsolatot. A történet olyan kérdéseket feszeget, mint a hűség, valamint előtérbe kerül a nő folyamatos vívódása, szerethet-e két férfit?  Később pedig az foglalkoztatja, hogy a férjének tett ígéretét meg tudja-e tartani.

Személyes kötődés

A második világháború beárnyékolja főhősünk életét, majd a nő válaszút elé kerül. A műből kiderül, hogy a szerelmét vagy a családját választja-e. A regény tele van fordulatokkal. Nem csak a főhősnő vívódását, de a történelem alakulását is nyomon követhetjük benne. Észrevétlenül vezet minket 1955-ig és zárul egy 1970-es naplóbejegyzéssel.  A műben végig érződik az író személyes kötődése a bunyevácokhoz, emléket állít a család mellett az oly sok vihart megélt Szabadkának is, a mesékkel teli, apró ékszerdoboznak, ahol mégis minden valóságos.

megjegyzés: A cikk korábban egy netes portálon is megjelent.

Szerző: Berill Shero  2023.07.30. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: Könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr3018163656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása