A múlt csütörtöki NAV botrány után újra megfogalmazódott bennem egy csomó kérdés, amire vélhetően sosem kapok választ. Csak moralizálok magamnak félhangosan.

Amikor valaki felesküszik a hazájára, az élet védelmére, legyen az rendőr, katona, vámos, tűzoltó, mentős stb., csillog a szeme, lelkes és alig várja, hogy tegyen valami jót az eszméiért. Friss lendülettel indul világot megváltani, zokszó nélkül tűri a megpróbáltatásokat és örül, ha eredményes a munkája. Nem is kellenek hozzá nagy dolgok, elég, ha időben érkezik az utcán elesett Gizi nénihez, vagy leszedi a szomszéd macskáját a fa tetejéről, megnyugtatja az egyenruhástól félő kisgyereket és még sorolhatnám. Ha dicsérik, legyint, nem nagy dolog. Csak teszi, amit a lelkiismerete diktál. Akkor is, ha épp nincs szolgálatban.

És akkor ott a másik véglet. Nem hiszem, hogy az emberek úgy születnek, hogy van bennük egy "bűnöző" gén. Mégis rendre van, aki elcsábul. Pénzért. Még több hatalomért. Ezek az emberek elfelejtik, hogy valamikor régen az ő szemük is másfajta lelkesedés miatt csillogott. Hová vész el az a lelkesedés? Minek kell történnie, hogy átkapcsoljon egy másik üzemmódba? Őszintén érdekelne, hogy a pénzen és a hatalmon kívül milyen motiváció munkál még bennük. Elfogadni valószínűleg sosem tudnám, bármi is az indok, maximum megpróbálnám megérteni.

Elég egy "megbotló" ember, hogy az egész szervezetre általánosítsanak. Az, aki ott marad, dupla energiával, megfeszítettebben dolgozik, hogy lemossa a szégyenfoltot. De nem lehet. Az, aki eladja magát, vajon mit gondol? Ő sosem fog lebukni? Nem mérlegel, nem elemez? Vagy minden eset után megfogadja, hogy ez volt az utolsó? Mit mond otthon? Honnan lett hirtelen több pénze? Nem veszi számításba, hogy ha egyszer elviszik, nem csak ő, a családja is megsínyli a tettét? Ér annyit az egész? Hogy tud utána az emberek szemébe nézni? Mit mond a gyerekeinek? Hol és hogyan fog a későbbiekben elhelyezkedni?

Megannyi kérdés, megválaszolatlanul. Azon kívül, hogy aláássa a szervezet tekintélyét mást is csinál. Szétrombolja a munkahelyi közösséget. Hiszen benne is megbíztak. Talán ő volt az, akiről soha, senki nem tudta elképzelni, hogy ilyet tenne. Aztán beüt a krach. Derült égből villámcsapás. Onnantól mindenki gyanakodva figyeli a másikat. Az emberek egyre óvatosabbak lesznek. Rommá elemzik, vajon láthatták-e, voltak-e jelek, hogy az a másik ezt, vagy azt tette. És ha ő igen, ki még?! Ki lesz a következő? Méreg. Lassan ható méreg. Szétrombolja a kapcsolatokat, megöli a lelket. Válaszok nélkül hagyva teszi tönkre azt, aki lelkiismeretes. Mert egy idő után már senkiben sem tud megbízni. Meghal a lelke. Pont úgy, ahogy számára az az ember is, akit bilincsben visznek el...

Szerző: Berill Shero  2018.09.10. 10:26 21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr3314232279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2018.09.10. 19:05:04

Elég egyszer botlani, utana már zsarolhato az illetö, es onnantol nincs igazan a kezeben a dontes.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2018.09.10. 19:05:08

Mindíg van rés, mndíg van aki botlik, és mindíg van akit megérint a sötétség. Itt az a gond, hogy ez az eset nem a kivétel, hanem a rendszer. Rohad kivűl, rohadt belül, és felzabál mindent és mindenkit.

kvadrillio 2018.09.10. 19:14:15

HMMM...NOKIÁSDOBOZOKKKKK...

kewcheg 2018.09.10. 21:14:28

Csillogó szemű lelkes tűzoltókat,rendőröket a naív Amerikában keress.

Móg 2018.09.10. 21:23:57

Azt a lelket és az egész szervezetet már rég eladták a leüzenők,hogy mit nem szabad még észrevenni sem.

Berill Shero 2018.09.10. 22:15:00

@kewcheg: Itthon is vannak még. Csak sajnos túl hamar bedarálja őket a gépezet..

Berill Shero 2018.09.10. 22:16:25

@Móg: Szerintem ez egy kicsit megint általánosítás. Pont erről írtam fentebb, hogy egy ember után az egész szervezetre ráhúznak valamit, holott nagyon sok becsületes ember is dolgozik ott.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.10. 22:29:12

annyira tipikus, minden autokráciában előfordul. azt hiszi a majom, hogy csak azért mert seggnyaló fideszes, neki már mindent lehet. nem nézett szét és nem vette észre hogy ő mennyire alul van. nyilván nem csak hogy beáldozták, még gúgyosan röhögtek is rajta egyet, aztán passzolgatták tovább a milliárdokat három polccal feljebb.

Berill Shero 2018.09.10. 22:30:06

@frikazojd: Az oldalamon kéretik tartózkodni a politikai tartalmú bejegyzésektől, mert automatikus tiltást von maga után.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2018.09.11. 05:39:15

@Berill Shero: Ha konkrétabban fogalmaznék, megszegném a politikai tartalmakra vonatkozó tiltást. Ha fölhatalmazol, hogy a dolog politikai vonatkozásait tényszerűen kifejtsem, nem fogok általánosítani.
Addig, amíg nincs szólás utáni szabadság, addig csak általánosítás és zsarnokság van.
Nekem az "Egy mondat a zsarnokságról" című Illyés vers jut eszembe erről a helyzetről.
Ha az politikai véleménynek számít, hogy a magyar kultúrába évszázadok óta beletartozik az "sógor - koma, uram-bátyám", a "kéz kezet mos", és "ha megdöglik a tehenem , dögöljön meg a szomszédé is" életérzés, akkor ezt muszály vállalnom: A magyar nép gerincét évszázadok alatt sokan sokszor (mohács-150év török-habsburg elnyomás-trianon- don kanyar- párizs környéki békék-szovjet megszállás- a hatalmi elitt vezette rendszerváltásig) roppantotta meg. Mit vár az ember egy olyan társadalomról, ahol az olyan mondatok tartanak tükröt mint Szilágyi György : Hanyas vagy? munkájában :"Ebben a városban több feljelentés futott be a Gestapo -hoz mint a többi európi nagyvárosban együttvéve összes többi fővárosában együttvéve" - hogy igaz e erről lehet vitatkozni, de ezt hirdetni, hmm hogy is mondja kétes dicsőség.
És amit írtam: nem csak a felső hatalmi elitt vélt vagy valós korrupcióján felbátorodott csinnovnyik bukásáról van szó:
Gondolja végig mindenki: a korrupció egész élet során végigkísér mindent!
-hálapénz szülészeten
-átjlentkezéses trükkök az iskolába jutás során
-kötelező "ajándék" a tanároknak
-"elintézzük okosba" az élet minden terén a kukásoktól, potásoktól a bolti kiszállítókig,(ha azt akarod hogy akkor jöjjön amikor neked is jó)
-az elvárt borravaló intézménye, a jatt, a csúszó stb.
-az álláskeresések nagy része kapcsolati hálón keresztül történik
-a forgalmiba rejtet pénz kb intézményesült rendszere.
-a "közbeszerzés" mint intézmény rendszerfüggetlenül
és még sorolhatnám mennyire tele az életünk ezekkel a jelenségekkel.
Amikor egy csinovnyik reggel arra ébred, hogy szeretne úgy élni mint aki fölötte van (utazni, nyaralni) és rájön, hogy ez neki becsületesen nem megy, akkor megérinti a lelkét a sötétség. A csapból is az folyik, hogy élj ma, ne várj, ne késlekedj, és ő sem vár, csak elfogadja először a baksist. Aztán elvárja. aztán amint tú éhes lesz megukik.

Sajnos muszáj vagyok általánosítani újra: Ez egy ilyen ország.
És nem egy nap alakult ez ki, és nem is fog kigyúgyulni egy pillanat alatt ebből a nép.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2018.09.11. 06:54:35

Bocsánatot kérek megbotlott az ujjam:
igy helyes: "muszáj"
és az idézetet pontosan akartam begépelni, benne meradt a piszkozat, így pontos:"Ebben a városban több feljelentés futott be a Gestapo -hoz mint a többi európi nagyvárosban együttvéve"
nagyon reggel volt még.

LebensraumamOsten 2018.09.11. 09:06:14

@kvadrillio: Vida Ildikó, Századvég, kitiltási botrány, Habony, Rogán kötvény, Matolcsy alapítvány, forint árfolyam manipuláció jegybank, magánnyugdíjpénztár, 1000 milliárd, Csenger-Kósa, világító LED lámpák, nahát!
Alkotmányos költség, folytassam?

CyberPunK 2018.09.11. 09:06:33

"Azon kívül, hogy aláássa a szervezet tekintélyét mást is csinál."

Hogy mit csinál? Ez a NAV ugyanaz ahol kirobbant a botrány, hogy erősen túlárazottan vettek M$ software-eket, és nem a mi rendőrségünk nyomozott az ügyben (mert ugye ők is ezt tették), hanem az FBI? Tekintély, az.

konrada 2018.09.11. 12:05:04

...azért én megvárnám mi lesz az ítélet.

...mert a nyomozói munka pont az, ahol könnyen ráléphetnek olyan lábára is, akinek van lehetősége a fájdalmat viszonozni.

...s hát a legjobb módszer egy ügy felderítének szabotálására, ha kiveszik azt azok kezéből, akik kezdik megfejteni a szálakat.

...s hát volt már ebben az országban "Zsanett ügy"... a végén egy reklámtoll elfogadását bebizonyított rendőrségi nyomozós ügy...
...nem elfeledkezni pont egy navos cukrosbácsiról sem...

...szóval tisztábban kéne látni a pontos ügyet (szvsz. nem fogjuk), aztán itélkezni a konkrét helyzetben.

...de az ország közállapota sajnos tényleg ilyen: rengeteg a korrupt ügy, s könnyen lehet, ez is az.
...de először látni kéne...

Berill Shero 2018.09.11. 12:42:03

@konrada: Egyetértek abban, hogy igen először várjuk ki a végét. És vannak dolgok, amik a közember számára sosem derülnek ki.

Berill Shero 2018.09.11. 12:43:48

@Walter_Dornberger: Szomorú... Bár én akkor is azt gondolom, hogy törekedni kell a becsületes életre.

ÁkosV 2018.09.14. 14:06:51

@Berill Shero: Bocs, de ha korrupcióról írsz, és hitelesen szeretnél, akkor nem nagyon tudod belőle kihagyni a politikát, különösen Mo-n. Az ilyen típusú társadalmi, és szociális folyamatokkal ugyanis masszívan összefügg.

Berill Shero 2018.09.16. 21:44:01

@ÁkosV: Igazad van, persze. Viszont van egy másik oldal is. Ha bizonyos okok miatt meg van kötve a kezed, mert vállaltál valamit, ami miatt politika semlegesnek kell lenned. Akkor is, ha minden, mindennel összefügg.

Csodaországban 2020.01.29. 21:00:59

@Walter_Dornberger: Mibe fogadjunk, hogy a franciáktól sokkal több feljelentés futott be a gestapóhoz?

Nemcsak a magyar nép urambátyámozik, hanem minden más nép is.

Nyilvánvaló, hogy egy vezető, egy uralkodó, egy miniszter vagy akármi számára ismerős, megbizható embereket és igen, a harcostársait vagy szárnysegédeit részesiti előnyben, nem pedig az ellenséget.
süti beállítások módosítása