A Svájcból Magyarországra érkezett farkasról szóló tudósítások nagyon népszerűek voltak és most, hogy a lakosság megtudta, kilőtték az M327 jelű egyedet, egyöntetűleg hördült fel.

Sokan felteszik a kérdést, hogy miért foglalkozik mindenki ezzel a farkassal, hiszen "ez csak egy állat volt".

A magam érveit el tudom mondani:

- Engem azért foglalkoztatott az állat, mert élénken érdeklődöm a természet iránt és nagyon szerettem olvasni a róla szóló tudósításokat. Például, hány km-t tett meg, merre ment és személy szerint én drukkoltam neki, hogy megtalálja a párját és befogadja egy falka. Ráadásul jelentős teljesítménynek számított az útja, amelynek nem így kellett volna véget érnie.

- Érdekes volt látni, hogy egy jeladóval ellátott egyed négy országot is megjárt. Naponta akár száz feletti km-t is letudott.

- Izgalmas út volt az övé, átkelt folyókon, vasúti síneken és időnként egy-két hétig egy helyben maradt, járt a lakókörnyezetem közelében is.

A szikár tények a következők: 

- Az Európában védettnek számító farkas egy év alatt több, mint 1927 km-t tett meg a svájci Surselva régióból útnak indulva. Idén februárban már Budapest közepén járt. Március végén Nógrádban bukkant fel, korábban átúszott a Dunán, majd továbbment Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye felé. 

- A farkasok kilövését csak különleges körülmények között engedélyezhetik a tagállamok kormányai.

- A természetvédelmi csoport, mely jeladóval látta el (Gruppe Wolf Schweiz) huszonhat falka sorsát kíséri figyelemmel. 

- A szürke farkas fokozottan védett állat. Aki elpusztítja, az természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt vonható felelősségre, mely három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

- Az is tény, hogy egy ember lelőtte, majd a kocsijába tette, elfuvarozta és levette a nyakából a jeladót, melyet a Hernában találtak meg Hidasnémeti közelében.

Direkt embert írtam és nem vadászt. Egyrészt, aki oktalanul életeket olt ki, az nem vadász. A vadászok szigorú szabályok mentén járnak el, épp ezért elítélik az ilyen cselekedetet. A vadállomány ritkítása a vadgazdálkodás egyik eleme, melynek módja és esetei jogszabályban meghatározottak. Amennyiben kiderül, hogy vadász volt a tettes és a személyére fény derül, a Vadászkamara saját hatáskörben is intézkedéseket foganatosít. 

Picit visszatérnék a közvéleményhez. A farkas kilövése indulatokat generált, amellyel nincs is semmi baj addig, míg az normál keretek között marad. Viszont lehetett olvasni, hogy a kilövő személyt is le kéne lőni, mint egy kutyát, vagy a bíróság statuáljon példát és évekre csukja le, esetleg minden vadász bűnöző és így tovább. Érthető a harag, de tegye minden habzó szájjal fröcsögő a szívére a kezét: ha őt vagy családtagját ítélnék el érzelmi alapon, vagy a foglalkozása miatt általánosítva beszélnének róla, az vajon hogy esne? 

Én a problémát abban látom, hogy ebből nem jövünk ki jól. Volt egy állat, amelyikért nem csak mi, magyarok, de a svájciak is izgultak. És most barbár módon megölték. Az emberek gyakran általánosítanak és ez nem tesz jót az amúgy is gyenge lábakon álló országimázsunknak. Attól félek, mi leszünk a vademberek, akik bármilyen aljasságra képesek...

Szögezzük le, ezért a tettért egy ember a felelős. Kár lenne egy közösséget (vadászok), egy régiót (északi) és egy országot (magyar) vádolni, pellengérre állítani.

Az igazságszolgáltatás teszi a dolgátTermészetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat büntetőeljárást, a különböző portálok szerint már gyanúsítottjuk is van, akinél házkutatást tartottak és a bűncselekményt elkövetését alátámasztó bizonyítékokat találtak.

Bízzunk benne, hogy igazságos ítélet születik majd a végén. 

Te pedig M237, nyugodj békében!

wolf_switzerland_group.jpg

fotó: Wolf Switzerland Group 

Szerző: Berill Shero  2023.04.14. 20:00 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr2318102640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása