Kedvenc költőm halálának 100. évfordulójára néhány érdekességet hoztam nektek. Remélem találtok újdonságot is köztük. Nem a tankönyvekből ismert életutat szeretném feleleveníteni, arra a neten rákeresve tömérdek információt találtok. Inkább csak jellemző képeket mutatok életéből.

Például, hogy diósadi Ady András Endre néven anyakönyvezték az 1877. november 22-én Érmindszenten született költőt, aki a korabeli visszaemlékezések alapján édesanyjára hasonlított.

Középiskolásként is tanultunk róla,  hogy hat ujjal született, azóta sem találkoztam senkivel, akinek ilyen testi adottsága lett volna. Igaz Ady csökevényujjait a bába elsorvasztotta. Viszont a költő élete során táltosjelként értékelte. Ady világ életében hiú volt, hiába szorult volna már fiatalon szemüvegre rövidlátása miatt, sosem hordott okulárét. Lába véznasága és bütykei miatt járása bizonytalan volt. Hiúságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy alig maradt fent róla egész alakos kép, széles vállaira volt büszke.

Képtalálat a következőre: „ady fotók”

fotó: librarius.hu

Hétévesen írta első versét, ami az öccsének szóló gúnyvers volt. Tizenévesen már rendszeresen alkotott, mintha sejtette volna,  hogy rövidre szabták földi életét.

És itt meghallgathatjátok a kedvenc versemet, Az én menyasszonyom című költeményt.

Nagykanállal ette az életet, a nőket. Fiatalkorától heves érzelmek feszítették, szexuális érdeklődése korán a nők felé terelte. Ébredező nemisége miatt orvosi kezelésre is szorult. Az első szexuális kapcsolatát traumaként érte meg, ekkor tizenhat-tizenhét éves lehetett.

Sajnos tizenéves korában megmutatkozott alkoholbetegsége, ami végig kísérte életét. Állítólag már kisgyerekkorában is itatták, erről több helyen is említést tesz. Hol altatónak használták a pálinkás rongyot, hol borral traktálták, hogy erősödjön. Mája és szíve is megsínylette alkoholizmusát.

Sosem tudjuk meg, talán a költő élete más irányt vehetett volna, ha Brüll Adél gyermeke nem halva születik. Az 1907. augusztus 6-án világra hozott leánygyermek apja nagy eséllyel Ady Endre volt. A magzat a szülés előtt néhány nappal halhatott el, csak találgatják, hogy azért, mert Léda sokat dohányzott, vagy pedig Ady vérbaja okozta-e a tragédiát. Több dolog is alátámasztja, hogy a költő lehetett az apa. Egyrészt, hat ujjal született a kislány, a fogantatás körüli időszakban együtt voltak, illetve Léda azonnal őt hívta, mikor rájött, hogy baj van.

Szexuális aktivitása ellenére Adynak még sincs hivatalos utódja, azt betudhatjuk a betegségének, talán emiatt volt terméketlen.

Szenvedélyes életet élt. Az alkoholizmus mellett más is nehezítette életét. Napi 70-140 szál cigarettát szívott el és híres volt szerencsejáték-függőségéről is. Rossz alvóként gyógyszerekkel kompenzálta insomniáját, amelyek szintén függőséget okoztak nála. És ne felejtsük el, hogy ideggyenge is volt. A vérbaja későn került kezelésre és nem jutott el hozzá a gyógyszer.

1918-ban a szifilisz szövődményeként kisebb szélütést kapott, beszéde szaggatottá vált, de elméje tiszta maradt. 1919-ben elkapta a spanyolnáthát, de vesztét mégsem ez, hanem a főverőér megrepedése okozta, ami a harmadlagos vérbaj megnyilvánulása. 41 éves volt. A Magyar Nemzeti Múzeum előterében ravatalozták fel, utolsó útjára a kerepesi temetőbe sokan kísérték.

Ady Endre élt: 1877. november 22. - 1919. január 27.

Szerző: Berill Shero  2019.01.27. 11:22 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr7014591284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása