Úgy látszik a Juhász vezetéknevűek mind csoda emberek. :D A múltkor Juhász Zoliról írtam, most ismét egy másik Juhász került a fókuszba.

Juhász Attila*  az, akiről néhány szót szeretnék szólni egy terjedelmesebb bevezető után.

Tagja vagyok a facen az Elegem van a MÁV-ból!* zárt csoportnak. Ez a csoport tényleg az, amit a neve takar. A kedves utastársakkal együtt itt lehet dühöngeni és tájékoztatást kérni/adni a vonatokról. Azért is szuper ez a csoport, mert hamarabb értesülhet az utazó közönség a késő/soha meg nem érkező szerelvényekről, mintha a kiírást, hivatalos tájékoztatást várná.

A tagság nagyobb részét a 70-es vonalon utazók teszik ki, hiába fut viszonylag sok vonat arrafelé, meghibásodás is pont ezért nagyobb eséllyel következik be ott. Az utasok a maguk profán módján hangot is adnak nem tetszésüknek. Néha komoly vita kerekedik, de a tömegpszichózis remekül működik, együtt dühöngeni is jobb, mint külön-külön szentségelni. És ha megoldani ezzel semmit nem is sikerül, de legalább közelebb hozza az embereket egymáshoz a közös "ellenség". Vannak olyanok, akik kérdőívet gyártottak, hogy a késéseket az utasok is számon tudják tartani, mások már sablon és kevésbé sablon panaszlevél mintával rendelkeznek és adják közre az időnként a MÁV által megválaszolt dokumentumokat. Van, aki csak olvas, van aki infot is ad, s van aki dühöng, míg mások parázs vitát (és valljuk be, sokszor értelmetlent) szítanak.

És az utasok mellett szót kell ejteni a vasutasokról is. Ahogy utasból is van mindenféle, a vasút dolgozóiból is. Kulturált, kevésbé intelligens és olyan is, aki nem csak trollkodni, de segíteni jár az oldalra. Attilát vélhetően a kíváncsiság vezette a csoportba. Aztán ott ragadt. És a MÁV-osok irányába időnként eluralkodó lincshangulatot annyira jól kezelte, hogy egy idő után mindenki felfigyelt rá. Észrevétlenül a közellenségből egy fontos és biztos pont lett. Kedvessége, profizmusa, ahogy a kitörni készülő konfliktusokat kezelni tudja, lenyűgöző. A szakmán kívül a konfliktuskezelést nem tanították neki. Amit tud, magától tudja. Mert empatikus. Mert érdeklődő. Mert nyitott. Toleráns, a legfeszültebb és legnehezebb helyzetekben is. És a szabadidejét is a csoportra áldozza. Anélkül, hogy bárki kérné. Bármikor lehet tőle információt, segítséget kérni, lehetőségeihez, tudásához és eszközeihez mérten igyekszik megválaszolni a kérdéseket, megoldani a problémát. Amikor totális a káosz egy leszakadt felsővezeték, vagy tönkrement biztosítóberendezés miatt, ő amellett, hogy rendelkező forgalmi szolgálattevőként igyekszik a károkat minimalizálni, arra is szakít időt, hogy az utasokat is tájékoztassa, megnyugtassa. Sejtésem szerint otthon példás családapa, s ha ideje engedi, írogat is. Az írásait itt találjátok.

Ha látom, hogy bejelentkezik szolgálatba, már tudom, hogy derűsebb lesz a napom. Akkor is, ha épp az ég a földdel összeér. Mert mikor szentségelni kezdenénk, ő ott lesz és megnyugtat.

A MÁV-nak azt kellene már végre tudomásul venni, hogy a rossz kommunikáció vagy a kommunikáció hiánya feszültté teszi az embereket. Igen, tudjuk, hogy egy gázolás miatt néhány órát késni fogunk, vagy nem is megyünk sehova, de ezt is meg lehet mondani. Szépen, emberbarátian. A jó szó semmibe nem kerül. És akkor talán mi is több türelmet tanúsítunk a MÁV munkatársai felé. Az emberek jelentős része tisztában van vele, hogy egy-egy késés, probléma nem a kalauz hibája, mégis mindig ők lesznek a céltáblák, hiszen velük találkozunk a szerelvényeken.

Attila állhatna a MÁV vezetése előtt is példaként. Nem tudom, vajon egyáltalán tudják-e, hogy létezik?! És hogy a MÁV megtépázott hírét egy icipici emberséggel máris feljebb tornázta? Ha ezt olvassák a T. MÁV vezetők is, nyugodtan dicsérjék meg! Állítsák az állomány elé példaként és ha megjutalmazni nem is tudják, legalább veregessék vállon. Ahogy egyéb eszközök hiányában virtuálisan mi is csak ezt tudjuk megtenni. De az embernek ahogy írtam a jó szavak is jól esnek. Attila tevékenysége nálam *5-ös!

*Természetesen mind Attilától, mind a csoporttól engedélyt kaptam a publikálásra.

Szerző: Berill Shero  2018.08.28. 21:18 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr2914181473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása