Egy ismerősöm Taktikai Blöff címmel írt szakdolgozatot, melyet volt szerencsém elolvasni, s alant ki is vesézem.

A szakdolgozat a fenti témát taglalja eléggé mélyen. Engem például meglepett, hogy mint sok másnak, ennek sincs igazán szakirodalma.

A blöff akkor jó, ha ütős és nem lehet megcáfolni, sikeresen eléri célját azzal, hogy a blöffölő megkapja azt a választ, amit szeretne tudni, de nem rendelkezik hozzá elég információval.

Ahogy olvastam a dolgozatot, rájöttem, hogy tulajdonképpen nem csak a nyomozók, hanem a hétköznapi emberek is rengeteg alkalommal élnek a blöffel, kisebb-nagyobb sikerrel. Mondjuk persze egy nyomozónak nem lehet hibáznia blöff közben, mert az saját magára száll vissza, s oda a tekintélye. Azon is meglepődtem, hogy a múlt századi csendőri krónikák szerint csak és kizárólag tiszta eszközökkel lehetett dolgozni, tilos volt a blöffölés. :) Bezzeg a bűnözőknek bármit lehet a mai napig is! Az amerikai rendőrök néha erőszakkal és hamis bizonyítékok gyártásával szerezték meg, amit akartak. Ez erkölcsileg teljességgel elítélhető.... Épp úgy, mint az érzelmi zsarolással kicsalt vallomás , s véleményem szerint az ilyen vallomásokat vonják vissza később....

Néhány példát kiragadnék a dolgozatból.

1. Két bojtárlegény kirabolt és megölt egy gazdát, aki az országúton a szekere mellett aludt. A legények a kikérdezésük során tagadtak, majd a kikérdező csendőr az idősebb gyanúsított tudomására hozta, hogy hiába tagad, az elrabolt pénznek nem veheti a hasznát, mert mindig figyelni fogják, de ha előadja a pénzt, a sértett gazda talán neki is ad belőle. A gyanúsított csodálkozva nézett a csendőrre és élénken kérdezte: „Hát nem halt meg?” Az előbbi mondatával elárulta magát, mert a csendőrökön kívül senki sem tudhatott a gyilkosságról, a gyanúsított az elszólása után bevallotta tettét.

2. Egy emberölés nyomozásánál néhány éve a fénymásoló segítségével szereztek beismerő vallomást. A gyanúsítottal elhitették, hogy a szerkezet egy hazugságvizsgáló. (gondolom ez egy kellően intelligens embernél nem ment volna.) A kérdések előre meg voltak  komponálva, s a válasznak megfelelően igaz és hamis feliratú lapok kerültek a gépbe. Először a nevét kérdezték és ő igazat mondott. Ezt követően kijött a gépből az igaz feliratú lap. Majd az anyja neve, családi adatok, stb. A gép ezeket szintén igaznak értékelte. Végül megkérdezték tőle, hogy ő ölte-e meg az áldozatot. A gyanúsított természetesen tagadott, mire a fénymásolóból hamis feliratú lap jött ki. A tettes elhitte, hogy a szerkezet mindent tud, s végül töredelmesen bevallotta tettét.

3. A 60-as években az egyik kerületi vezető-helyettes ügyészt a Legfőbb Ügyészség Nyomozó Osztálya letartóztatott befolyással üzérkedés gyanújával. A gyanúsított mindent tagadott, azt sem ismerte el, hogy zugirodát működtetett a Király utca sarkán. A nyomozók néhány tanút kihallgattak, azonban semmi eredményre nem jutottak. Az ügy előadója többször elsétált a korábbi ügyész előtt az aktával, az aktába minden ilyen sétánál egyre több üres papírt tett. A nyomozó csak annyit mondott a gyanúsítottnak, hogy „Béla, hízik ám a dosszié.” A gyanúsítottnak fogalma sem volt, hogy mi van a dossziéban, egy idő elteltével abban a hitben élt, hogy sok terhelő tanút találtak. A végén olyan dolgokat is beismert, amiről nem volt tudomása a hatóságnak.

S már el is érkeztünk a klasszikus filmbeli jó zsaru - rossz zsaru párhuzamhoz. Ha két kihallgató van jelen egy kihallgatáson, akkor ez egy igen szemléletes játék lehet. Ismerőseim mesélték, hogy a közelmúltban egy olyan embert hallgattak ki, aki az adott tettet elkövette, de eddig egyetlen egy alkalommal sem volt hajlandó vallomást tenni, sem az ügyvédje jelenlétében, sem anélkül. Legutóbb a börtönben látogatták meg, ahol a jó ember úgy döntött, hogy vallomást tesz, ha megszüntetik a "foglyosítását". /új magyar szó/

A kihallgatás ment a maga útján, de a pali sehogy sem akart semmi értékelhetőt mondani. Az eljárást vezető személy türelme fogytán volt. A kihallgatott mindent bevetett, az érzelmi zsarolástól a nagy jelenetekig mindent. A kettes számú kihallgató ekkor érzékenységéről tanúbizonyosságot téve zsebkendőt adott a fogvatartottnak, s megpróbált a lelkére beszélni. Emberünk nyelve kicsit megeredt, s olyan információkat is elkotyogott, amikről a hatóságnak csak feltételezései voltak. :) A vallomást úgy tette meg, hogy nem volt benne érzelmi zsarolás, ígérgetés, egyszerűen csak az egyik fél jobban odafigyelt a mondandójára, illetve a töltelékszövegekre is, mint az ügygazda. A végén megállapították a nyomozók, hogy igen, a jó-rossz zsaru játék még mindig bevethető. Persze, hogy aztán mi lesz az ügy kimenetele, azt valószínűleg még a jósok sem látják előre! :D

Szerző: Berill Shero  2010.07.03. 21:47 5 komment

Címkék: hivatásosok

A bejegyzés trackback címe:

https://berillshero.blog.hu/api/trackback/id/tr352124079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amraz 2010.07.04. 17:20:50

Az ún. blöffölés a mai büntetőeljárási módszerekben is tiltott, a szocializmusban is tiltott volt. Persze, amikor a nyomozó blöffölt, az nem került bele a vizsgálati anyagba, és tartok tőle, ez ma is így van. Lehet azon tűnődni, hogy erkölcsileg megengedhető-e? Ha a bűnöző átszalad a virágágyáson menekülés közben, a rendőrnek pedig körben kell futnia a gyalogösvényeken, mennyi az esélye, hogy elkapja? A másik oldala pedig az, hogy mivel vagyok különb, ha én is törvénysértést követek el ahhoz, hogy eredményt érjek el?

KGyul@ 2011.10.03. 10:48:59

Kedves Amraz!
A taktikai blöff nem törvénysértés. Amúgy - ellentétben Brill Séró megállapításával - van szakirodalma.
Üdvözlettel: KGyul@

Berill Shero 2011.10.03. 22:37:08

Kedves Gyula!

A Taktikai Blöffhöz az ismerősöm nem talált hivatalos szakirodalmat. Ezért is írtam, hogy nem igazán van.
Amennyiben mégis lenne ilyen, örömmel venném, ha megosztanád velem és az olvasókkal hol érhető el.
Üdvözlettel: Brill Séró

nattivve 2011.11.26. 22:04:16

Tessék egy kis szakirodalom, én ezt találtam:
Kriminalisztika 2. kötet (BM Duna Palota és Kiadó 2004., szerk.: Dr. Bócz Endre) 23. fejezet, írta: Tóth Mihály egyetemi tanár 866.o. körül.

Persze van más is, de ez elég érhető, jók a példák. Jómagam is ezt a témát dolgozom fel.

További irodalom, ezekből szemezgetni lehet:
KERTÉSZ I. (1965): A kihallgatási taktika lélektani alapjai. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest
TREMMEL Flórián: Bizonyítékok a büntetőeljárásban, Dialog Campus Kiadó Budapest-Pécs, 2006.
FENYVESI Csaba-Herke Csongor-Tremmel Flórián: Új magyar büntetőeljárás. Dialóg Campus, Bp-Pécs, 2004.
IBOLYA Tibor: Kihallgatási taktika a nyomozásban ibolyatibor.atw.hu/Sajat/3.pdf
... stb.

Berill Shero 2011.12.04. 12:57:43

@Lesből támadó ruhaszárító kötél:
Köszönöm szépen a tippeket, utána fogok nézni!
süti beállítások módosítása